Categorii
Ciclism

CICLISM: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ACEST SPORT DIN CE ÎN CE MAI POPULAR


Rapid, bun pentru sănătate și minte, eficient împotriva excesului de greutate, ecologic… Ciclismul își dezvăluie numeroasele avantaje și se poziționează clar ca unul dintre mijloacele de transport ale viitorului . În oraș, pistele de biciclete înfloresc și îmbunătățesc călătoriile zilnice.
Acesta este motivul pentru care bicicleta atrage atât de mulți pasionați noi.

Este bicicleta periculoasă?

Contrar credinței populare, mersul cu bicicleta nu este mai periculos decât plimbarea prin oraș. Statisticile arată că, pe baza distanței parcurse, un pieton are de două ori mai multe șanse de a fi ucis decât un biciclist În ceea ce privește tipologia, 70% dintre accidentele de bicicletă sunt rezultatul unei căderi a biciclistului singur, fără implicarea directă a unui alt utilizator. În 30% din cazuri, este implicat un alt vehicul.

CICLISMUL REDUCE RISCUL DE ACCIDENTE

Studiile efectuate în anumite țări europene au arătat că creșterea practicii ciclismului reduce riscul de accidente. Această „siguranță prin numere” se traduce printr-o conștientizare a altor utilizatori, care sunt obișnuiți să întâlnească mai mulți bicicliști pe traseul lor.

Reducerea riscului de accidente este și rezultatul politicilor favorabile practicii ciclismului în mediul urban. Apariția pistelor pentru biciclete și apariția bicicletelor de inchiriat au democratizat aceste noi forme de mobilitate, care sunt din ce în ce mai integrate în peisajele noastre urbane.

EXPLOZIA VAE (BICICLETE ASISTATE ELECTRIC)

Profitand de ultimele inovatii tehnologice, bicicleta asistata electric este in plina ascensiune. Vânzările sale au explodat în 2020, cu o creștere de 30% față de 2019. Și nu este gata să se oprească. Acest mijloc de transport în sine iese în evidență ca o alternativă foarte serioasă la scutere și mașini în zonele urbane.

Echipat cu un mic motor alimentat de o baterie electrica reincarcabila, iti permite sa atingi rapid o viteza buna (pana la 25 km/h conform reglementarilor europene) fara sa fortezi prea mult pedalele. Și mai presus de toate, dealurile mari nu mai sunt obstacole insurmontabile de evitat în mod absolut.

În ceea ce privește efortul fizic, acesta nu este complet eliminat deoarece motorul oferă doar asistență secundară . Se declanșează doar dacă pedalele sunt acționate de biciclist.

Multe avantaje pentru mediu

Încălzirea globală este unul dintre subiectele preocupante ale societății noastre actuale. În timp ce emisiile de gaze cu efect de seră sunt afectate în mare măsură de modurile noastre de transport, bicicleta are multe atuuri pentru a lupta împotriva acestui fenomen îngrijorător. Fie electrica sau neasistata, bicicleta nu elibereaza CO2 in atmosfera si contribuie la un mediu mai sanatos. Cu eficiența sa pe distanțe scurte, mersul cu bicicleta este un răspuns adecvat la problemele deplasării curate în zonele urbane.

MAI PUȚINĂ DEZORDINE ȘI POLUARE FONICĂ

În orașele care sunt din ce în ce mai saturate de trafic, două roți contribuie la dezordinea drumurilor noastre. Cu o suprafață ocupată de 1 m² în spațiu de parcare față de 10 m² în medie pentru o mașină, o bicicletă are un impact mult mai mic asupra spațiului public. În trafic, un biciclist consumă de aproximativ 5 ori mai puțin spațiu decât un șofer. Un câștig deloc neglijabil în spațiu în orașele cu densitate mare.

În ceea ce privește poluarea fonică, beneficiile sunt și ele incontestabile. Potrivit Ministerului Tranziției Ecologice , 54% din populație consideră zgomotul din trafic ca fiind principala sursă de poluare fonică . Un subiect luat foarte în serios de guvern în încercarea de a reduce aceste inconveniente. Deși nu fac niciun zgomot în afară de clicul ușor al lanțului sau de sunetul soneriei, bicicletele pot fi o soluție pentru a face orașele noastre mai liniștite .

Beneficiile fizice

Pe lângă avantajele sale pur practice, ciclismul oferă multe beneficii pentru sănătate. Menținându-se în formă, luptă împotriva excesului de greutate, este un aliat ideal pentru menținerea unei bune condiții fizice , minimizând în același timp riscul de accidentare. Când pedalezi, crezi că lucrezi mai întâi mușchii inferiori. Dar, contrar credinței populare, ciclismul este un excelent stimulator pentru toți mușchii corpului uman.

 

BUN PENTRU PARTEA INFERIOARĂ A CORPULUI…

Mușchii cei mai stresați în timpul unui curs de ciclism sunt în primul rând cei din partea inferioară a corpului. Efortul se concentrează în principal pe aceasta parte și funcționează:

  • mușchii fesieri sau mușchii fesieri mari. Ei contribuie la puterea cursei pedalei tale;
  • cvadricepsul , situat în partea din față a coapsei, este esențial deoarece oferă cea mai mare parte a forței necesare pentru a activa pedalierul;
  • mușchii hamstring din spatele coapsei, foarte utile pentru îndoirea genunchiului și ridicarea pedalei;
  • gambele , din spatele tibiei, sunt, de asemenea, folosite pentru a da putere pedalării;
  • mușchiul tibial anterior , din fața tibiei, acționează în timpul fazei de tragere a pedalei

… DAR SI PENTRU PARTEA SUPERIOARA!

Mult mai puțin evident, ciclismul face totuși posibil să lucrezi toți mușchii corpului superior, ceea ce îl face un sport complet prin excelență. Acest lucru se datorează poziției biciclistului, care implică mușchii superiori fără a-i solicita prea violent. Abdominalii și mușchii spatelui sunt pusi la lucru, mușchii trapezi și mușchii brațelor sunt tonifiați.

Cu toate acestea, dacă doriți rezultate mai concrete asupra musculaturii superioare, vă puteți completa practica de ciclism cu înot sau antrenament cu greutăți.

Pentru persoanele supraponderale , practica ciclismului este o modalitate foarte bună de a găsi o greutate de referință și de a-și rafina silueta. Într-adevăr, această practică cardiovasculară necesită un efort constant, care este cel mai eficient mod de a arde calorii. Cu condiția să impuneți o practică regulată pe termen lung , cu riscul de a observa revenirea supraponderală după ceva timp.

Pentru a elimina masa grasă, este ideal să alternați munca intensivă și timpul de odihnă în cadrul aceleiași ședințe. Acesta se numește antrenament pe intervale , foarte eficient împotriva ingrasarii.. Poate fi adaptat la toate practicile de ciclism (plat, mountain bike, city bike, naveta, cicloturism, competiție etc.). Ai grija, insa, sa combini aceasta activitate sportiva cu o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru a culege toate beneficiile de pe linia ta.

Beneficiile mentale

După o zi epuizantă din punct de vedere moral, urcarea pe bicicletă, pedalarea și mersul pe pistele de biciclete evacuează tensiunile acumulate pe parcursul zilei. Și eliberează hormoni care stimulează mintea, cum ar fi endorfina, dopamina și serotonina .

Când mergi pe bicicletă, nu te gândești decât la călătoria ta și la plăcerea de a face sport. Prin urmare, pedalarea ajută să te simți bine și să respingi stresul și anxietatea. O senzație de calm observată după 20 de minute de efort și care durează cel puțin 2 ore după efort .

Deci de ce să te privezi de ea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.